Alege subcategoria din Cutie de viteze:

 

 

Ce trebuie sa stii despre cutia de viteze a masinii tale?

 

     Cutia de viteze este o componenta ce face parte din sistemul de transmisie al vehiculului. Ea va pune in miscare masina prin transferul de putere de la motor la roti. Procesul este controlat de sofer prin manevrarea optima a manetei de viteza. Cutia de viteze este formata dintr-un ansamblu de roti dintate care se mai numesc si pinioane si care, cu ajutorul schimbatorului, adapteaza turatiile. Cutia de viteze este utilizata de sofer pentru a putea a se adapteze la toate situatiile pe care le intalneste in trafic.

 

     Cu ajutorul cutiei de viteze este stabilita viteza de rulare, se poate stationa cu motorul pornit sau poate fi realizata deplasarea cu spatele. Tot ea permite rapiditatea deplasarii cu masina astfel incat turatia motorului sa fie adaptata vitezei si sa ofere puterea necesara pentru tractiune.

 

     Cutia de viteze are un rol multiplu si este cea care amplifica cuplul provenit de la motor, dar si largeste domeniul de turatii a rotilor motrice peste limitele de turatie ale motorului. Cele mai multe autovehicule din Europa au cutie de viteza actionata manual prin intermediul conducatorului auto, insa exista si vehicule cu cutie automata sau robotizata. In alte zone ale globului, cum ar fi America de Nord, cutiile de viteze sunt de obicei automate.

 

     La fel ca orice alta componenta a masinii, aceasta trebuie sa fie protejata cu ajutorul unui mod de condus care sa nu fie agresiv pentru a prelungi durata de viata a transmisiei si a masinii. Cutia de viteze are un suport care sa diminueze vibratiile si sa protejeze componentele sale interioare. Atunci cand din diverse motive acest suport este deteriorat si nu mai amortizeaza vibratiile si miscarile din cutia de viteze este recomandat ca suportul sa fie inlocuit cu unul nou care sa ofere suficienta protectie pieselor componente din cadrul cutiei de viteze. 

 

     Atunci cand cutia de viteze, manuala sau automata incepe sa dea rateuri, vitezele nu mai pot fi schimbate usor si natural sau apar alte tipuri de probleme, se recomanda inlocuirea pieselor componente sau a intregului ansamblu si verificarile in service astfel incat deplasarea sa se realizeze in siguranta si in conditii de confort.

 

 

 

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Autopiesa.ro pentru a afla primul noutatile si promotiile nostre. Promitem sa nu fim prea insistenti :)