Amortizoare - Alege masina:

 

 

Ce trebuie sa stii despre amortizoarele masinii tale?

 

     Amortizorul este o componenta importanta a sasiului si are rolul de a reduce si decelera vibratiile arcurilor. Alaturi de arcuri, amortizoarele fac legatura dintre suspensia masinii si caroserie. Amortizorul este cel care determina confortul pasagerilor, absorbind vibratiile rotilor si diminuandu-le. Amortizorul functioneaza ca un convertor de energie, transformand energia cinetica provenita de la arcuri in caldura, prin procesul de frecare cu un fluid.

 

     Transformarea are loc atunci cand pistonul se deplaseaza in cilindrul umplut cu un material fluid. Supapele plasate pe cilindru decelereaza deplasarea pistonului, pentru ca vibratia arcului sa fie stopata. Cele mai noi vehicule au amortizoare cu gaz, disparand fluidul din interiorul cilindrului si oferind o amortizare mai sigura.

 

     Amortizoarele reprezinta componente importante ale sistemului de directie si suspensie, fiind cele care asigura contactul dintre roti si carosabil, absorbtia socurilor si stabilitatea in viraje.

 

     Atunci cand amortizoarele sunt deteriorate, simptomele sunt:

- Confortul scazut;

- Instabilitatea vehiculului la vant din laterala;

- Iluminat deficitar;

- Distanta crescuta de franare;

- Instabilitate si manevrabilitate scazuta;

- Stabilitate redusa in viraje stranse.

 

     Amortizoarele deteriorate pot pune vehiculului, conducatorul auto si toti ceilalti participanti la trafic in situatii limita. Chiar daca masina functioneaza corect si nu sunt semne de probleme cu amortizoarele acestea trebuie verificate si inlocuite de fiecare data cand este necesar.

 

 

 

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Autopiesa.ro pentru a afla primul noutatile si promotiile nostre. Promitem sa nu fim prea insistenti :)